ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ


Σκοπός του μαθήματος είναι η χρήση των λογιστικών πληροφοριών για τον προγραμματισμό, έλεγχο και λήψη αποφάσεων. Αναλυτικότερα θα εξεταστούν θέματα σχετικά με τα παραδοσιακά συστήματα κοστολόγησης, το πλαίσιο της Κοστολόγησης. Κοστολόγηση και έλεγχος. Άμεσα και Έμμεσα κόστη. Σταθερά και Μεταβλητά κόστη. Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα. Κέντρα Κόστους. Επιμερισμός Γ.Β.Ε. - Φύλλο επιμερισμού. Έλεγχος αποθεμάτων. JIT System, Μέθοδοι αποτίμησης αποθεμάτων. Αμοιβή εργασίας. Κοστολόγηση εργασίας. Παραγωγή και παραγωγικότητα. Ανάλυση κόστους. Νεκρό Σημείο. Περιθώριο ασφάλειας. Αποφάσεις τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών. Διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να εξοικειωθούν με τη διοικητική λογιστική ως εργαλείο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων βραχυχρόνιου και μακροχρόνιου χαρακτήρα, να είναι σε θέση να επιλύουν μια σειρά ασκήσεων και πρακτικών εφαρμογών που συνδέονται με την κατάρτιση προϋπολογισμών, τη διενέργεια προϋπολογιστικού ελέγχου, την κοστολόγηση και τη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, την ταμιακή ρευστότητα και την τμηματική απόδοση μιας επιχείρησης.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να εξοικειωθούν με τη διοικητική λογιστική ως εργαλείο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων βραχυχρόνιου και μακροχρόνιου χαρακτήρα, να είναι σε θέση να επιλύουν μια σειρά ασκήσεων και πρακτικών εφαρμογών που συνδέονται με την κατάρτιση προϋπολογισμών, τη διενέργεια προϋπολογιστικού ελέγχου, την κοστολόγηση και τη λήψη αποφάσεων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, την ταμιακή ρευστότητα και την τμηματική απόδοση μιας επιχείρησης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν έχει προαπαιτούμενο μάθημα


Περιεχόμενα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της διοικητικής λογιστικής. Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις μεθόδους και διαδικασίες επιλογής της λογιστικής πληροφορίας για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, την κατάρτιση προϋπολογισμών, την τιμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, το προγραμματισμό, τη διοίκηση καθημερινής λειτουργίας και των έλεγχο των επιχειρηματικών σχεδίων. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο σπουδαστής είναι σε θέση να: Κατανοήσει τις βασικές έννοιες της κοστολόγησης Εφαρμόζει τις κύριες μεθόδους κοστολόγησης που εφαρμόζονται από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις Επιλύει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον καταλογισμό του κόστους Υπολογίζει και να συγκρίνει το πραγματικό με το προϋπολογισθέν και πρότυπο κόστος Εφαρμόζει στην πράξη τον διοικητικό έλεγχο Εφαρμόζει την ανάλυση κόστους-όγκου-κέρδους   

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αθανάσιος Αλατζόγλου
Τμήμα: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ