ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΟΣΟΥ-ΙΑΤΡ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


Η προαγωγή και η πρόληψη νοσημάτων στη κοινότητα είναι η βάση της Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, αφορά δηλαδή όλο το πληθυσμό και υπερτερεί έναντι της ατομικής υγείας.


Στόχοι Μαθήματος

Η πρόληψη αποτελεί σημαντικό παράγοντα της κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με τη διερεύνηση των παραγόντων οι οποίοι διαμορφώνουν τη νοσολογική εικόνα του πληθυσμού, μέσω της επιδημιολογίας. Συγχρόνως όμως υποδεικνύονται τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των νοσογόνων παραγόντων. 


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας και υπολογιστών. 


Περιεχόμενα

Βασικές Αρχές Προληπτικής Ιατρικής. Επίπεδα πρόληψης. Πρωτογενής και Δευτερογενής πρόληψη. Συστηματικός προσυμπτωματικός έλεγχος. Αξιολόγηση διαγνωστικών δοκιμασιών, εφαρμογή στην Προληπτική Ιατρική. Πρόληψη καρδιοπαθειών, κακοηθών νεοπλασιών στην κοινότητα.Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων στην Κοινότητα. Επιδημιολογική Επιτήρηση. Βασικές αρχές Προαγωγής της Υγείας. Προγράμματα Προαγωγής Υγείας. Προαγωγή της Υγείας στην κοινότητα, στους χώρους εργασίας, στο σχολείο. Δημόσια Υγεία. Συστήματα Υγείας και Πολιτικές υγείας, Ιατρική της Εργασίας. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα πραγματοποιηθούν παραδέιγματα και εφαρμογές πρόληψης νόσων (λοιμωδών και χρόνιων), προαγωγής υγείας και υγιεινής της εργασίας. Επίσης στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές θα επισκεφτούν δύο κέντρα Υγείας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μιχάλης Λεοτσινίδης
Τμήμα: Ιατρική
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Επαγγέλματα Υγείας
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ