Διαχρονική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική του Ελληνικού χώρου. Τυπολογία - συγκριτική Μορφολογία


Προσέγγιση, μέσω θεωρητικών παρουσιάσεων, στην αρχέγονη αρχιτεκτονική και τη γένεση των βασικών αρχιτεκτονικών μορφών. Οι καταβολές τής ελληνικής κατοικίας (προϊστορία, αρχαιότητα, βυζάντιο) και η εξέλιξή της τα μεταβυζαντινά και νεότερα χρόνια, στα πλαίσια του ευρύτερου χώρου των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Αρχιτεκτονικοί τύποι, υλικά και κατασκευές, μορφολογικά στοιχεία και εσωτερικός χώρος της κατοικίας στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα


Στόχοι Μαθήματος

Η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος προσφέρει στους σπουδαστές: γενική ενημέρωση και κατανόηση ζητημάτων της διαχρονικής Εξέλιξης των Μορφών, τα οποία στα μαθήματα της ιστορίας αρχιτεκτονικής εξετάζονται κυρίως στη βάση της γραμμικής συνιστώσας του Χρόνου συνειδητή προσέγγιση στη διαχρονικότητα της ελληνικής αρχιτεκτονικής, μέσω του εντοπισμού των καταβολών τής μεταβυζαντινής και νεότερης εποχής σε προγενέστερες ιστορικές περιόδους (Αρχαιότητα, Βυζάντιο) κατανόηση των χαρακτηριστικών της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (ηπειρωτικής και νησιώτικης) σε συσχετισμό με το ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων εμπλουτισμό των απόψεων, των ιδεών και της δημιουργικότητάς τους στο πεδίο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, μέσα από το νόημα και τη σημασία των διαχρονικών αρχών που προσφέρει η παράδοση ενίσχυση της αυτογνωσίας και της πολιτιστικής τους ταυτότητας μέσω των παραπάνω γνώσεων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προαπαιτήσεις.


Περιεχόμενα

Απαρχές και εξέλιξη των αρχιτεκτονικών μορφών. Καταβολές της ελληνικής μεταβυζαντινής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε προγενέστερες ιστορικές περιόδους. Προσέγγιση στις διάφορες εκφάνσεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον ελληνικό ιστορικό χώρο (ηπειρωτικό-νησιώτικο). Συγκριτικός συσχετισμός με τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μαρία Αρακαδάκη
Τμήμα: Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Αρχιτεκτονική και σχέδιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ