Ζιζανιολογία (Εργαστήριο)


Οι εργαστηριακές ασκήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος απαιτούν ομαδική εργασία από τους φοιτητές στον αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας με την εκτίμηση της συχνότητας, της πυκνότητας και της ομοιομορφίας των ζιζανίων σε προεπιλεγμένα σημεία αλλά και συλλογή δειγμάτων / αναγνώριση ζιζανίων για την προετοιμασία ζιζανιολόγιου. Επιπλέον, προβλέπεται παρακολούθηση εργαστηριακών ασκήσεων σχετικών με α) τις μορφές των ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων, β) την σωστή εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων (υπολογισμός δόσεων, είδη και ρύθμιση ψεκαστικών μέσων) και γ) την ασφαλή χρήση των ζιζανιοκτόνων.


Στόχοι Μαθήματος

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει στους φοιτητές σε βασικές γνώσεις της βιολογίας και οικολογίας των ζιζανίων και των παρασιτικών φυτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων με τη χρήση καλλιεργητικών, βιολογικών, φυσικών και χημικών μέσων. Επιπλέον, μελετώνται οι αλληλεπιδράσεις των ζιζανίων με τις καλλιέργειες (Ανταγωνισμός / Αλληλοπάθεια). Επιπρόσθετα, μελετώνται τα ζιζανιοκτόνα (ομάδες, μηχανισμοί δράσης, εκλεκτικότητα, τύχη και συμπεριφορά στο έδαφος, μετακίνηση στο φυτό, μεταβολισμός) και τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα των χημικών και μη χημικών μεθόδων αντιμετώπισης των ζιζανίων. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο πρόβλημα της ανθεκτικότητας των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα (και στις μεθόδους πρόληψης και διαχείρισης) αλλά και στους τρόπους ορθής εφαρμογής των ζιζανιοκτόνων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

-


Περιεχόμενα

1. Βιολογία και Οικολογία Ζιζανίων Α’ 2. Βιολογία και Οικολογία Ζιζανίων Β’ 3. Άσκηση στη Βιολογία και Οικολογία Ζιζανίων 4. Αλληλεπίδραση των ζιζανίων με τις καλλιέργειες (Ανταγωνισμός) 5. Τελική εκτίμηση της αφθονίας των ζιζανίων. 6. Ζιζανιοκτόνα, φυτά και έδαφος Α’ 7. Ζιζανιοκτόνα, φυτά και έδαφος Β’

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Γαρυφαλλιά Οικονόμου - Αντώνακα
Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
Ίδρυμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ