Εργαστηριακή και Βιομηχανική Ηλεκτρονική


Καλωσορίσατε στο μάθημα Εργαστηριακή και Βιομηχανική Ηλεκτρονική. Το μάθημα αποτελείται από δύο κομμάτια την Εργαστηριακή Ηλεκτρονική και τη Βιομηχανικής Ηλεκτρονική. Το κομμάτι της Εργαστηριακής Ηλεκτρονικής αποτελεί ουσιαστικά το εργαστηριακό μέρος της Ηλεκτρονικής Ι. Ετσι, θα δοθεί η ευκαιρία στους σπουδαστές να υλοποιήσουν κυκλώματα με τελεστικούς ενισχυτές, διόδους και διπολικά τρανζίστορ. Οι εργαστηριακές ασκήσεις περιλαμβάνουν όλες τις βασικές εφαρμογές με χρήση των ανωτέρω δομικών στοιχείων ενώ στο τέλος του μαθήματος θα υλοποιηθεί κατασκευαστική εργασία σε πλακέτα. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης προγραμμάτων προσομοίωσης της λειτουργίας ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε υπολογιστή (PSPICE).


Στόχοι Μαθήματος

Εξοικείωση των σπουδαστών με: υλοποιήση κυκλωμάτων με τελεστικούς ενισχυτές, διόδους και διπολικά τρανζίστορ. Κατασκευαστική εργασία σε πλακέτα και χρήση προγραμμάτων προσομοίωσης της λειτουργίας ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε υπολογιστή (PSPICE).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Η πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη. 


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην εργαστηριακή και βιομηχανική ηλεκτρονική. Εισαγωγή στη χρήση του προγράμματος SPICE για τη προσομοίωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Σχηματικά και λειτουργικά διαγράμματα ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Σχεδίαση τυπωμένων κυκλωμάτων. Ημιαγωγοί ισχύος. Μετατροπείς ισχύος. Εφαρμογή μικροεπεξεργαστών και ψηφιακών επεξεργαστών σήματος (DSP) στο βιομηχανικό περιβάλλον. Ηλεκτρονικοί ελεγκτές βιομηχανικών κινητήρων. Εισαγωγή στα PLC. Στο μάθημα αυτό αναλύονται στο εργαστήριο απλές ηλεκτρονικές διατάξεις που περιλαμβάνουν κυκλώματα ενίσχυσης με χρήση τελεστικών ενισχυτών, κυκλώματα τροφοδοτικών με χρήση διόδων, απλά στάδια ενίσχυσης με χρήση διπολικών τρανζίστορ, έλεγχος ηλεκτρικού κινητήρα με χρήση ηλεκτρονικών ισχύος και μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ημιαγωγών ισχύος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ιωάννης Παπανάνος
Τμήμα: Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ίδρυμα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ