Cafe des Sciences


Τα πάντα ευρίσκονται κάτω από συνεχή αλλαγή Σε κοσμολογική κλίμακα το σύμπαν διαστέλλεται συνεχώς, παραπέμποντας σε μία μεγάλη αρχική έκρηξη ("big bang") Σε βιολογική κλίμακα, η ζωή άρχισε από ένα κύτταρο, με την εμφάνιση περισσότερων πολύπλοκων οργανισμών με την πάροδο του χρόνου Στην κλίμακα της ανθρώπινης εξέλιξης, η εμφάνιση της ανθρώπινης γλώσσας οδήγησε στην συνέχεια στον ανθρώπινο πολιτισμό και τους δύο τελευταίους αιώνες στην ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας Σημαντικές ερωτήσεις αναδύονται. Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τις τόσο διαφορετικές διαδικασίες σε μία ενιαία εξέλιξη; Ποιά είναι η καθοδηγούσα δύναμη αυτής της ακατανίκητης συνεχούς αλλαγής; Είμαστε στα πρόθυρα μίας "μετα-ανθρώπινης" εξέλιξης; Σκοπεύουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στην φιλική ατμόσφαιρα ενός καφέ (café)


Στόχοι Μαθήματος

Σημαντικές ερωτήσεις αναδύονται. Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τις τόσο διαφορετικές διαδικασίες σε μία ενιαία εξέλιξη; Ποιά είναι η καθοδηγούσα δύναμη αυτής της ακατανίκητης συνεχούς αλλαγής; Είμαστε στα πρόθυρα μίας "μετα-ανθρώπινης" εξέλιξης; Σκοπεύουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στην φιλική ατμόσφαιρα ενός καφέ (café)


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα


Περιεχόμενα

Η λογική της λογικής. Από τον Αριστοτέλη στην κβαντική λογική και τον Gödel Ο λόγος περί κόσμου. Η σύγχρονη κοσμολογική θεώρηση: τι γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε Εξέλιξη και Δαρβινική θεωρία. Από την κοινή καταγωγή των ειδών στην βιοποικιλότητα Η περιπέτεια της γλώσσας (πρώτο μέρος). Η προέλευση της ανθρώπινης γλώσσας. Η περιπέτεια της γλώσσας (δεύτερο μέρος)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Αργύριος Νικολαΐδης
Τμήμα: Φυσικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Φυσική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ