Σύγχρονο Αμερικανικό Θέατρο


Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους προπτυχιακούς φοιτητές να εξοικιωθούν με μία πληθώρα συγγραφικών στυλ και συγγραφέων ανδρών και γυναικών, γνωστότερων και μη, λευκών και έγχρωμων των τελευταίων πέντε δεκαετιών στις Η.Π.Α. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανάπτυξη ικανοτήτων κατανόησης και κριτικής σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του σύγχρονου θεάτρου. Οι φοιτητές προσδοκάται να μελετούν τουλάχιστον ένα θεατρικό έργο ανά εβδομάδα.


Στόχοι Μαθήματος

Ικανότητα ανάλυσης κειμένων εντοπισμός ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ δράματος/θεάτρου/λογοτεχνίας σύγκριση ειδών το θεατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

1η εβδομάδα. Πολιτιστικό υπόβαθρο. Η δεκαετίες του ’50 και ’60 στην Αμερική. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ. Το αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα των χίπις κτλ.   2η εβδομάδα. Πολιτιστικό υπόβαθρο, η συνέχεια   3η εβδομάδα. Εισαγωγή στις θεατρικές καινοτομίες. Η προβληματική της εμπλαισίωσης του θεατρικού έργου (πως να διαβάσεις ένα έργο σε σχέση με την εποχή του). Πολιτιστικός ιστορισμός. Μετα-μοντερνισμός.   4η εβδομάδα. ALBEE. Who’s Afraid of Virginia Woolf? <<Το θέτρο της απώλειας>>. Τα αμερικανικά προάστια. Η γλώσσα του παραλόγου και άλλα σχετικά θέματα. Επίσκεψη στο θέατρο. Παριστάνοντας τον <<κριτικό θεάτρου>>.   5η εβδομάδα. Το αυτοσχεδιαστικό θέτρο. Jean-Claude van Itallie. The Serpent. Megan Terry. Comings and Goings.   6η εβδομάδα. Το θέατρο του χρώματος. Kopit’s INDIAN . 7η εβδομάδα. Το θέατρο της φυλής. Shange’s For Colored Girls who Have Considered Suicide When the Rainbow is Enuf.   8η εβδομάδα. Η προβληματική της εθνότητας 1. Valdez’s Los Vendidos.   9η εβδομάδα. Η προβληματική της εθνότητας 2. Maria Irene Fornes. The Conduct of Life. Επίσκεψη στο θέατρο. Παριστάνοντας τον <<κριτικό θεάτρου>>.   10η εβδομάδα. Η προβληματική της εθνότητας 3. Elizabeth Wong. Letters to a Student Revolutionary   11η εβδομάδα. Σχετικά με το φεμινισμό και την υποκειμενικότητα. Marsha Norman. Getting Out. Επίσκεψη στο θέατρο. Παριστάνοντας τον <<κριτικό θεάτρου>>.   12η εβδομάδα. Σχετικά με το μεταμοντερνισμό. Sam Shepard. Tooth of Crime.   13η εβδομάδα. Σχετικά με το υπερφυσικό. David Mamet. Oleanna.   14η εβδομάδα. Σύνοψη. Το μάθημα συνοψίζεται θέτοντας τα ερωτήματα που υπερίσχυσαν στις διαλέξεις. Πιο συγκεκριμένα: Πόσο πραγματική είναι η <<πραγματικότητα>>; Ποιός ορίζει την κουλτούρα; Τί είναι το χρώμα; Τί είναι το φύλο; Τί είναι η φυλή; Τί είναι το εθνικό αφήγημα;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Σάββας Πατσαλίδης
Τμήμα: Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ