Διδακτική της παιδαγωγικής γυμναστικής I


Το μάθημα περιλαμβάνει την εκπαίδευση των φοιτητών/τριών στη διδασκαλία ποικίλων γυμναστικών ασκήσεων και κινητικών δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για τη μάθηση κινητικών δεξιοτήτων και εξάσκηση των φυσικών ικανοτήτων στην παιδική ηλικία.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: 1. γνωρίζουν την ορολογία των γυμναστικών ασκήσεων 2. γνωρίζουν τις κινητικές δεξιότητες και την διαδικασία βελτίωσης τους, 3. μπορούν να εφαρμόσουν ποικιλία διδακτικών μεθόδων για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, και  4. είναι σε θέση να δημιουργήσουν ημερήσια πλάνα προπόνησης για την παιδική και την εφηβική ηλικία.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Το μάθημα διδάσκεται στο 1 εξάμηνο. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

Γενική επιδεξιότητα- Κινητικές δεξιότητες Οργανωτικές μορφές εκγύμνασης μικρής και μέσης παιδικής ηλικίας. Βασικές στάσεις του ανθρωπίνου σώματος-θεμελιώδεις και παράγωγες θέσεις. Βασικές θέσεις χεριών- κορμού- σκελών. Παράγωγες θέσεις χεριών- κορμού- σκελών. Κινήσεις χεριών- κορμού-σκελών. Τα είδη μετακίνησης. Το σταμάτημα, η θέση ετοιμότητας, η στήριξη, η ισορροπία. Η γνώση και η αίσθηση-αντίληψη του σώματος. Σχήμα σώματος, είδη κινήσεων και κινητικές δραστηριότητες που εκδηλώνουν τα μέλη και ολόκληρο το σώμα. Η αντίληψη- αίσθηση του χώρου. Προσανατολισμός. Συνασκήσεις: Ασκήσεις χωρίς επαφή (μίμησης-προσπέλασης εμποδίου) Συνασκήσεις: Ασκήσεις με επαφή (αμοιβαίας υποστήριξης, εφαρμογής και υποδοχής). Η κατανόηση- αίσθηση του ρυθμού. Μουσικοκινητική αγωγή. Κινητικές δεξιότητες χειρισμού: Πέταγμα-ρίψη, χτύπημα - κλότσημα, υποδοχή - πιάσιμο, Σχεδιασμός ημερήσιας γύμνασης. Ανακεφαλαίωση/Σύνοψη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Βασίλειος Μπαρκούκης
Τμήμα: Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας Ζωής
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ