Εισαγωγή στο Μυκηναϊκό Πολιτισμό


Το μάθημα εξετάζει τον πολιτισμό των Μυκηναίων, των ελληνόφωνων πληθυσμών του νότιου ελλαδικού κορμού, οι οποίοι, από τον 17ο αι. π.Χ. τουλάχιστον, και με παλαιότερα ηγεμονικά κέντρα στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία, διαμορφώνουν σταδιακά μία ευρύτατη επικράτεια ομοιογενούς πολιτισμού. Από την περίοδο των ανασκαφών του Ε. Σλήμαν και του Χρ. Τσούντα έως την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β γραφής και τη σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση παλαιών και νέων δεδομένων, η Μυκηναϊκή Αρχαιολογία αποτελεί ορόσημο της μετάβασης από την αιγαιακή προϊστορία στους πρώιμους ελληνικούς χρόνους.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι να ερευνήσει την ανάδυση αυτής της ελλαδικής «αυτοκρατορίας» και θα παρακολουθήσει την εξάπλωσή της στο Αιγαίο μέσα από τα κατάλοιπα των οχυρωμένων ακροπόλεων, την τοπογραφία των οικισμών, την αρχιτεκτονική των δημόσιων έργων και των ταφικών μνημείων, τις τέχνες, το εμπόριο και τη γραφή.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

κανένα


Περιεχόμενα

- Τα σκελετικα καταλοιπα του ταφικου κυκλου α' των μυκηνων:απο τον 19ο στον 21ο αιωνα Ασθένειες στον Μυκηναϊκό κόσμο Τα κυπελλα Βαφειού Chelidoni Η Μυκηναϊκή τοιχογραφία Ορεία κρύσταλλος: τρόποι κατασκευής και αντικείμενα Μυκηναϊκές Μαρτυρίες Από Την Ήπειρο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ανδρέας Βλαχόπουλος
Τμήμα: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Ιστορία και Αρχαιολογία
Άδεια Χρήσης: CC-BY-ND

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ