Opencourse Μεθοδολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία


Ενέργεια και κοινωνία. Ιστορική αναδρομή στη χρήση ενέργειας. Ενεργειακές πηγές και αποθέματα. Δείκτης χρήσης ενέργειας στην οικονομία. Η ενέργεια στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η ενέργεια στον κόσμο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή οικονομία. Προοπτικές των διαφόρων μορφών ενέργειας. Το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Ο Άνθρακας ως εναλλακτική ενεργειακή πηγή. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα. Βαθμίδες ενέργειας. Εισαγωγή στην έννοια του ενεργειακού βαθμού απόδοσης. Απόδοση και απώλειες κατά τη μετατροπή και μεταφορά ενέργειας. Δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στους διάφορους τομείς των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Εισαγωγή στους τεχνικούς υπολογισμούς. Ενέργεια, απώλειες και εξέργεια. Ισοζύγια ενέργειας. Το γενικό ισοζύγιο ενέργειας. Εισαγωγή στην έννοια του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, απώλειες και εξέργεια. Κεντρικά και αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα. Συσχετισμός ωφέλιμου έργου, ενεργειακού συστήματος και ενεργειακών πόρων.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα παρουσιάζει συστηματικά τιε μεθοδολογίεσ εξοικονόμησης ενέργειας και βελτιστοποίησης βιομηχανικών συστημάτων. Αναπτύσσονται η ενεργειακή και εξεργειακή ανάλυση διεργασιών καθώς και εναλλακτικές σχεδιαστικές λύσεις  βιομηχανικών ενεργειακών μονάδων με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα είναι σε θέση να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας σε βιομηχανικές μονάδες και βελτιστοποίησης διεργασιών.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Θερμοδυναμική, Μαθηματικά, Στατιστική, Ατμοπαραγωγοί, Τεχνο-οικονομική Μελέτη.


Περιεχόμενα

νέργεια και κοινωνία. Ιστορική αναδρομή στη χρήση ενέργειας. Ενεργειακές πηγές και αποθέματα. Δείκτης χρήσης ενέργειας στην οικονομία. Η ενέργεια στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η ενέργεια στον κόσμο. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή οικονομία. Προοπτικές των διαφόρων μορφών ενέργειας. Το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Ο Άνθρακας ως εναλλακτική ενεργειακή πηγή. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα. Βαθμίδες ενέργειας. Εισαγωγή στην έννοια του ενεργειακού βαθμού απόδοσης. Απόδοση και απώλειες κατά τη μετατροπή και μεταφορά ενέργειας. Δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στους διάφορους τομείς των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Εισαγωγή στους τεχνικούς υπολογισμούς. Ενέργεια, απώλειες και εξέργεια. Ισοζύγια ενέργειας. Το γενικό ισοζύγιο ενέργειας. Εισαγωγή στην έννοια του βαθμού ενεργειακής απόδοσης, απώλειες και εξέργεια. Κεντρικά και αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα. Συσχετισμός ωφέλιμου έργου, ενεργειακού συστήματος και ενεργειακών πόρων

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γεώργιος Σκόδρας 
Τμήμα: TMHMA ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανολόγου Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ