Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση


Το μάθημα αποτελεί την εισαγωγή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης μέσα από αυτή. Προσφέρει στους φοιτητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την αξιοποίηση των καινοτόμων εφαρμογών της πληροφορικής στην κυβέρνηση. Μελετά το τεχνολογικό και οργανωσιακό υπόβαθρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δίνει τις γνώσεις για τη στρατηγική υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μελετά το νομοθετικό πλαίσιο, την επίδραση των χασμάτων και θέματα ασφάλειας σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.


Στόχοι Μαθήματος

Με την συμπλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα πρέπει: Να γνωρίζουν με ποιους τρόπους το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και επί μέρους δημόσιοι φορείς επικοινωνούν με τους πολίτες Να καταδεικνύουν τα κύρια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στη κοινωνία της πληροφορίας, Να παρουσιάζουν τις βασικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και τον ανασχεδιασμό των διοικητικών διαδικασιών και τον τρόπο που το διαδίκτυο έχει μεταμορφώσει και ενισχύσει τη δημοκρατική διαδικασία Να γνωρίζουν τα στάνταρντ και τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Να εξηγούν την σημασία: διαχείριση γνώσης και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, e-democracy (ηλεκτρονική δημοκρατία), e-participation (ηλεκτρονική συμμετοχή), e-voting (ηλεκτρονική ψηφοφορία), ηλεκτρονική διαβούλευση, Να συζητούν θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, κοινωνική αποδοχή των ηλεκτρονικών διαδικασιών, νομικά θέματα. Να γνωρίζουν το πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Όχι


Περιεχόμενα

Το εννοιολογικό πλαίσιο. H μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μοντέλα Λήψης αποφάσεων. Στρατηγική Υλοποίησης έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το νομοθετικό περιβάλλον. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Επίδραση χασμάτων στα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ανάπτυξη επιτυχημένων περιβαλλόντων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τεχνολογικές υποδομές. Θέματα Ασφάλειας σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Βασιλική Βράνα
Τμήμα: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ