Open Διατροφικές Συνήθειες Διατροφική Αγωγή(Θεωρία)


Φιλοσοφία της Διατροφικής Αγωγής Υγείας. Έννοιες και ορισμοί της Υγείας, πρόληψης, Προαγωγή Υγείας και Αγωγή Υγείας. Θεωρητικά μοντέλα και προσεγγίσεις στην Αγωγή Υγείας. Μεθοδολογία Αγωγής Υγείας. Ηθικά διλήμματα και δυσκολίες στην εφαρμογή προγραμμάτων Διατροφικής Αγωγής. Σχεδιασμός & εφαρμογή προγραμμάτων Διατροφικής Αγωγής. Προσδιορισμός αναγκών και προτεραιοτήτων, αξιολόγηση προγραμμάτων. Προσέγγιση θεμάτων σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες . Ενδεικτικά αναφέρονται: εξαρτησιογόνες ουσίες, Διατροφή, Άσκηση &Υγιεινή διαβίωση, νεοπλάσματα, καρδιολογικά νοσήματα κ.λπ.


Στόχοι Μαθήματος

Eξοικείωση των σπουδαστών με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες διαφόρων ηλικιακών ομάδων ατόμων (παιδιά, ενήλικες, υπερήλικες)  Μελέτη των βασικότερων θεωρίων που καθορίζουν την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς στον τομέα της αγωγής και προαγωγής της υγείας.  Μελέτη των διατροφικών κατευθυντηρίων γραμμών και διατροφικών οδηγιών και της μεθοδολογίας που ακολουθείται κατά το σχεδιασμό τους.  Εξοικείωση με τις διατροφικές οδηγίες διαφόρων χωρών, καθώς και με πρακτικούς τρόπους προώθησης της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής.  Τροφογνωσία μεσογειακής διατροφής


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

1 1


Περιεχόμενα

Ένας ευρύτερος ορισμός της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας περιλαμβάνει και την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την τροφική επιλογή. Ο όρος διατροφικές συνήθειες αναφέρεται στα έθιμα  διατροφής και αφορά είδη τροφίμων, συχνότητες κατανάλωσης, τρόπους κατανάλωσης και μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, αριθμό γευμάτων  ανά ημέρα, χρονική διάρκεια και  συνθήκες γεύματος. Η μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι ένα από τα κύρια εργαλεία για τις στρατηγικές που χαράζονται σε εθνικό επίπεδο και αποσκοπούν στην καλή υγεία  του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την διατροφή. Η εξέταση και μελέτη των διατροφικών συνηθειών μπορεί να  αφορούν μεμονωμένα άτομα, ομάδες ή πληθυσμούς . Είναι δε δυνατό να περιλαμβάνει σύγκριση ομάδων. Οι λόγοι για τους οποίους εξετάζονται οι διατροφικές συνήθειες ατόμων, ομάδων, πληθυσμών, είναι κοινωνικοί –οικονομικοί (έλεγχος ποιότητας ζωής ) , λόγοι υγείας (επιδημιολογικές έρευνες ). Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να οριοθετήσουν διατροφικά πρότυπα (διατροφικά μοντέλα ) τα οποία προσδιορίζονται εθνικά, κλιματολογικά-περιβαλλοντικά- γεωγραφικά, καθώς και  ηλικιακά.   Η διατροφική αγωγή στηριζόμενη στις αρχές της επιστήμης της διατροφής και της διαιτολογίας  χρησιμοποιεί σαν εργαλείο τα αποτελέσματα της μελέτης των διατροφικών συνηθειών. Αποτελεί μέρος της αγωγής υγείας και μπορεί να περιλαμβάνει παρερχόμενες γνώσεις που αφορούν. Την ανθρώπινη φυσιολογία και μεταβολισμό Τα τρόφιμα και τα θρεπτικά τους συστατικά καθώς και πληροφορίες για τα ωφέλιμα φυτοχημικά, προσθετικές ουσίες και αντιθρεπτικούς παράγοντες στα τρόφιμα. Στρατηγικές για την διαφοροποίηση- αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Τρόπους παρασκευής τροφίμων κ.α.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Αντωνία Ψαρουδάκη
Τμήμα: Διατροφής και Διαιτολογίας
Ίδρυμα: Άλλο Ίδρυμα
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ