Ψηφιοποίηση και ανάλυση εικόνας


Εισαγωγή στην ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών με τη χρήση ειδικευμένου λογισμικού όπου αναπτύσσονται τεχνικές επεξεργασίας χρώματος, αύξησης της ευκρίνειας, αλλαγής διαστάσεων και ανάλυσης, δημιουργικής χρήσης φίλτρων, σύνθεσης φωτογραφιών και εκτύπωσης.


Στόχοι Μαθήματος

Η ενότητα Επεξεργασία Εικόνας (Image Editing) απαιτεί από τον/την φοιτητή/φοιτήτρια να κατανοεί τις κύριες έννοιες που διέπουν τις ψηφιακές εικόνες καθώς και να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων για να βελτιώνει τις εικόνες, να εφαρμόζει εφέ και να προετοιμάζει τις εικόνες για εκτύπωση και δημοσίευση. Ο φοιτητής/φοιτήτρια θα πρέπει να είναι σε θέση να: Γνωρίζει τις βασικές αρχές χρήσης ψηφιακών εικόνων, να κατανοεί τις επιλογές των διάφορων μορφών γραφικών καθώς και τις έννοιες σχετικά με τα χρώματα. Ανοίγει μια υπάρχουσα εικόνα, να αποθηκεύει μια εικόνα σε διαφορετικές μορφές και ορίζει τις επιλογές του αρχείου εικόνας. Χρησιμοποιεί τις διαθέσιμες επιλογές της εφαρμογής, όπως την εμφάνιση των γραμμών εργαλείων και των χρωματικών παλετών για την βελτίωση της παραγωγικότητας. Συλλάβει (Capture) και να αποθηκεύσει μια εικόνα, να χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία επιλογής και να χειρίζεται εικόνες. Δημιουργεί και χρησιμοποιεί στρώσεις/επίπεδα (layers), να εργάζεται με κείμενο, να χρησιμοποιεί εφέ και φίλτρα και να χρησιμοποιεί τα εργαλεία σχεδίασης. Προετοιμάζει τις εικόνες για εκτύπωση ή δημοσίευση.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γνώση χρήσης μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο και χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην έννοια της Ψηφιακής Εικόνας. Ορισμός των στοιχείων διαστάσεις, ανάλυση, βάθος χρώματος, συμπίεση. Τεχνικές ψηφιοποίησης εικόνας. Ψηφιοποίηση εικόνας με τη χρήση σαρωτή (scanner) Εισαγωγή εικόνας από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Εισαγωγή εικόνας από PhotoCD. Αναζήτηση εικόνας στο διαδίκτυο Βασικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας Το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Photoshop Αλλαγή μεγέθους - ανάλυσης της εικόνας Περιστροφές και κατοπτρισμοί, αντιγραφή-αποκοπή-επικόλληση τμήματος εικόνας Ισορροπία χρώματος, αλλαγή βάθους χρώματος, απόχρωση-κορεσμός-φωτεινότητα-αντίθεση Εισαγωγή και μορφοποίηση κειμένου Δυναμικά εφέ, εργασία με επίπεδα (layers), φίλτρα, σύνθεση εικόνων Εκτύπωση Ψηφιακής Εικόνας, διαμόρφωση σελίδας, προεπισκόπηση και εκτύπωση

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Δημοσθένης Πασχαλίδης
Τμήμα: Τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ