Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης


Το μάθημα εξετάζει τη νομική διάσταση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τις εννοιολογικές οριοθετήσεις, την αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας, τις ιστορικές του διαστάσεις, τα σύγχρονα προβλήματα, τις γενικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης, την υπαγωγή στην ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους ασφαλιστικούς κινδύνους, την ασθένεια, τη μητρότητα, την αναπηρία, το εργατικό ατύχημα και την επαγγελματική ασθένεια ,το γήρας, το θάνατο, τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων, την ασφάλιση ανεργίας.


Στόχοι Μαθήματος

•  Γνώση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης και της λειτουργίας του ευρύτερου ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλειας •  Κατανόηση των ασφαλιστικών κινδύνων και των αντίστοιχων παροχών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Tο μάθημα περιλαμβάνει: τις εννοιολογικές οριοθετήσεις, την αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας, τις ιστορικές του διαστάσεις, τα σύγχρονα προβλήματα, τις γενικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης, την υπαγωγή στην ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους ασφαλιστικούς κινδύνους, την ασθένεια, τη μητρότητα, την αναπηρία, το εργατικό ατύχημα και την επαγγελματική ασθένεια ,το γήρας, το θάνατο, τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, την ασφάλιση ανεργίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Άγγελος Στεργίου
Τμήμα: Τμήμα Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ