Αλγόριθμοι


Στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία των φοιτητών με βασικά ζητήματα σχετικά με τη σχεδίαση και την ανάλυση αλγορίθμων. Αρχικά, παρουσιάζονται βασικές έννοιες σχετικές με το περιεχόμενο του μαθήματος και γίνεται εισαγωγή σε ένα σύνολο βασικών τεχνικών σχεδίασης. Στο υπόλοιπο μέρος του μαθήματος, περιγράφονται ζητήματα σχετικά με συμβιβασμούς χώρου και χρόνου, δυναμικό προγραμματισμό, άπληστους αλγορίθμους και επαναληπτική βελτίωση. Τέλος, αναλύονται θέματα σχετικά με περιορισμούς της αλγοριθμικής δύναμης και μεθόδους αντιμετώπισης. Επίσης, στο μάθημα αυτό πραγματοποιείται μελέτη μεγάλης ποικιλίας προβλημάτων ταξινόμησης, αναζήτησης, γράφων, ταύτισης προτύπου, συνδυαστικής και αριθμητικών και γεωμετρικών προβλημάτων.


Στόχοι Μαθήματος

Κατάρτιση σε μεθόδους σχεδίασης αλγορίθμων, εξοικείωση με τις βασικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και εισαγωγικών στοιχείων της ανάλυσης αλγορίθμων. Απόκτηση ικανότητας εφαρμογής αλγορίθμων σε γνωστούς τύπους προβλημάτων, ικανότητας σχεδιασμού αλγορίθμων και επίλυσης νέων προβλημάτων, και βασικών γνώσεων ανάλυσης αλγορίθμων. 


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή Ανάλυση Αλγορίθμων Ωμή Βία Διαίρει και Βασίλευε Μείωσε και Βασίλευε Μετασχημάτισε και Κυριάρχησε Χωρικοί – Χρονικοί Συμβιβασμοί Δυναμικός Προγραμματισμός Άπληστοι Αλγόριθμοι Επαναληπτική Βελτίωση Περιορισμοί της Αλγοριθμικής Ισχύος Αντιμετώπιση Περιορισμών Αλγοριθμικής Ισχύος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ιωάννης Μανωλόπουλος
Τμήμα: Τμήμα Πληροφορικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ