Εισαγωγή στη νεοελληνική ιστορία


Το μάθημα αναλύει με τρόπο συνοπτικό την πορεία του ελληνισμού από την εποχή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (1453) μέχρι τη Μικρασιατική Kαταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923). Εξετάζονται τα σημαντικότερα πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά, οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτιστικά γεγονότα και φαινόμενα που επηρέασαν την ιστορική εξέλιξή του.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι να περιγράψει τις βασικές σταθερές της πορείας της νέου ελληνισμού από τον 15ο αι. και εξής, καθώς και τις αλλαγές και τομές που συνέβησαν όλη αυτή την περίοδο. Οι φοιτητές αναμένεται να κατανοούν τις βασικές έννοιες της νεότερης ιστορίας, τη σχετική ορολογία, τις πηγές της εποχής και να αξιοποιούν τη γνώση με τρόπο κριτικό.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι απαρχές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Η ιδεολογική κληρονομιά του Βυζαντίου 1. Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Προϋποθέσεις της οθωμανικής επέκτασης. Θεσμοί, παιδεία, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης του ελληνισμού. 2. Νεοελληνικός Διαφωτισμός Φάσεις, προϋποθέσεις ανάπτυξης και διάδοσης, πολιτικές και κοινωνικές ιδέες. Ρήγας Βελεστινλής – Αδαμάντιος Κοραής. Προεπαναστατική περίοδος. 3. Ελληνική Επανάσταση – Δημιουργία του ελληνικού κράτους Φιλική Εταιρεία, σημαντικότεροι σταθμοί, φιλελληνισμός, πολιτικές ιδέες περί συγκρότησης κράτους. Ιωάννης Καποδίστριας, κυβερνήτης της Ελλάδας. Χάραξη των συνόρων. 4. Η Ελλάδα του Όθωνα Αντιβασιλεία, πολιτική και συγκρότηση κράτους, θεσμοί, εσωτερικές εξελίξεις, το πέρασμα από την απόλυτη στη συνταγματική μοναρχία. Το Σύνταγμα του 1943. Διπλωματικές εξελίξεις, ο ρόλος των Δυνάμεων. Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός. 5. Η Ελλάδα του Γεωργίου Α΄ Προσάρτηση των Επτανήσων. Εσωτερικές εξελίξεις, θεσμοί, ανασυγκρότηση του κράτους, το μεταρρυθμιστικό έργο του Τρικούπη. Εξωτερική πολιτική. 6. Ελλάδα και Ανατολικό Ζήτημα Εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους – Προσάρτηση της Θεσσαλίας – Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897. Κρητικό Ζήτημα. Μακεδονικό Ζήτημα. 7. Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα Μακεδονικός Αγώνας. Εσωτερικές εξελίξεις, το κίνημα στο Γουδή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην ελληνική πολιτική ζωή. 8. Μία δεκαετία πολέμων Βαλκανικοί πόλεμοι Πολεμικά γεγονότα, διπλωματικές εξελίξεις, εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους, προσάρτηση Μακεδονίας και Ηπείρου. Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος Εθνικός διχασμός, η κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα και η Αντάντ, εδαφική επέκταση στη Θράκη και τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. 9. Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία. Τα πολεμικά γεγονότα, διεθνείς διπλωματικές εξελίξεις, η πτώση και η καταστροφή. Εδαφική συρρίκνωση − Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Η άφιξη και η ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελληνικό κράτος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ελευθερία Μαντά
Τμήμα: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Ιστορία και Αρχαιολογία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ