Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης


Η συγκρότηση της Κοινωνιολογίας ως Επιστήμης: ιστορικό πλαίσιο, βασικές θεωρητικές παραδοχές και επιστημολογικές προϋποθέσεις. Σύντομη ανάλυση των κυριότερων θεωρητικών πλαισίων της Κοινωνιολογίας. Οι κλάδοι της Κοινωνιολογίας, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και στις ουσιαστικότερες προσεγγίσεις του χώρου της.


Στόχοι Μαθήματος

Αντικείμενο και έννοιες, τάσεις, Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία και Παιδαγωγική. Δομές και λειτουργίες της εκπαίδευσης-Θεσμοθέτηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο πλαίσιο της συγκρότησης του εθνικού κράτους-Λειτουργίες και δυσλειτουργίες της εκπαίδευσης. Πολιτική της εκπαίδευσης. Κοινωνία και Εκπαίδευση-Κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Κοινωνική προέλευση και κοινωνικοποίηση, ρόλος του σχολείου. Κοινωνική ανισότητα-Οικογένεια και υπόβαθρο- ερμηνεία ανισότητας. Ανισότητες στην εκπαίδευση. Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Κοινωνική Κινητικότητα. Εκπαίδευση και οικονομία-Εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη. Η κοινωνική αναγνώριση της παιδικής ηλικίας. Κοινωνιολογία της εκπαιδευτικής γνώσης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Λόγω του εισαγωγικού χαρακτήρα του μαθήματος στα προαναφερθέντα επιστημονικά πεδία, δεν προϋποτίθενται συγκεκριμένες επιστημονικές γνώσεις.


Περιεχόμενα

Αντικείμενο και έννοιες, τάσεις, Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία και Παιδαγωγική (1ο μάθημα) Δομές και λειτουργίες της εκπαίδευσης-Θεσμοθέτηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο πλαίσιο της συγκρότησης του εθνικού κράτους-Λειτουργίες και δυσλειτουργίες της εκπαίδευσης (2ο μάθημα) Πολιτική της εκπαίδευσης (3ο μάθημα) Κοινωνία και Εκπαίδευση-Κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση (4ο μάθημα) Κοινωνική προέλευση και κοινωνικοποίηση, ρόλος του σχολείου (5ο μάθημα) Κοινωνική ανισότητα-Οικογένεια και υπόβαθρο- ερμηνεία ανισότητας (6ο μάθημα) Ανισότητες στην εκπαίδευση. Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση (7ο μάθημα) Κοινωνική Κινητικότητα (8ο μάθημα) Εκπαίδευση και οικονομία-Εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη (9ο μάθημα) Η κοινωνική αναγνώριση της παιδικής ηλικίας (10ο μάθημα) Προβολή ταινίας (11ο μάθημα) Κοινωνιολογία της εκπαιδευτικής γνώσης (12ο μάθημα) Κλείσιμο, προετοιμασία για τις εξετάσεις (13ο μάθημα)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Μπίκος
Τμήμα: Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Παιδαγωγική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ