Η πρόσληψη της Καινής Διαθήκης στη λογοτεχνία και την τέχνη


Περιεχόμενο του μαθήματος θα αποτελέσει η πρόσληψη ως: ένα θεωρητικό ερμηνευτικό μοντέλο ανάγνωσης του βιβλικού κειμένου και ως ο τρόπος με τον οποίο τα βιβλικά κείμενα -και ειδικότερα εκείνα της Καινής Διαθήκης- προσλήφθηκαν και ερμηνεύθηκαν σε νέα πλαίσια μέσα σε λογοτεχνικά και εικαστικά κείμενα


Στόχοι Μαθήματος

Οι φοιτητές: θα εξοικειωθούν με τη θεωρία της πρόσληψης και θα μπορούν με σαφήνεια και συγκροτημένα να παρουσιάζουν μεθοδολογικά ζητήματα, να εντοπίζουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. θα μπορούν να εντοπίζουν αναλογίες, ερμηνευτικές τεχνικές και μηχανισμούς πρόσληψης των βιβλικών κειμένων σε διάφορες μορφές ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας. θα μπορούν να διακρίνουν μέσα στα καινοδιαθηκικά κείμενα θεολογικά θέματα, που αφορούν κυρίως στη χριστολογία και να εξηγούν πώς αυτά εντάσσονται μέσα στην αρχική αφηγηματική συνάφεια και πως στη συνέχεια αξιοποιούνται μέσα σε νέα αφηγηματικά πλαίσια. θα μπορούν να αξιοποιούν την προηγούμενη γνώση τους σε θέματα ερμηνείας και θεολογίας της Καινής Διαθήκης προκειμένου να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν διάφορα έργα της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας. θα μπορούν να εργάζονται διεπιστημονικά και αξιοποιώντας εργαλεία από μη θεολογικές γνωστικές περιοχές προκειμένου να προτείνουν νέες αναγνώσεις του βιβλικού κειμένου συνδέοντάς το με το σήμερα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Πτυχίο θεολογίας ή άλλης σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Περιεχόμενα

Ο τρόπος με τον οποίο τα βιβλικά κείμενα και ειδικότερα εκείνα της Καινής Διαθήκης προσλήφθηκαν και ερμηνεύθηκαν μέσα σε νέα πλαίσια μέσα στους αιώνες αποτελούν το θέμα του μαθήματος. Εξαιτίας του μεγάλου εύρους του θέματος το μάθημα θα επικεντρωθεί στα εξής σημεία: Η ιστορία της θεωρίας της πρόσληψης, πρόδρομοι Ι (Ρωσικός φορμαλισμός, H.-G. Gadamer).  Η ιστορία της θεωρίας της πρόσληψης ΙΙ (Jauss, Iser).  Η θεωρία της πρόσληψης και νεότερες οπτικές (Stanley Fish, Roland Barhes, Jacques Derrida, Hayden White).  Οι βασικές αρχές της θεωρίας. Θεωρία της πρόσληψης κι ερμηνεία της Καινής Διαθήκης Ι (τύποι πρόσληψης, θεωρητικό πλαίσιο).  Θεωρία της πρόσληψης κι ερμηνεία της Καινής Διαθήκης ΙΙ (προβλήματα κι όρια).  Θεωρία της πρόσληψης κι η ιστορικοκριτική μέθοδος.  Η πρόσληψη του Ιησού στον κινηματογράφο Ι.  Η πρόσληψη του Ιησού στον κινηματογράφο II.  Η πρόσληψη του Ιησού και κειμένων της Καινής Διαθήκης στη λογοτεχνία (ελληνική και ξένη).  Η πρόσληψη της Καινής Διαθήκης στη ζωγραφική.  Πρόσληψη της Καινής Διαθήκης σε λαϊκές μορφές πολιτισμού και στην πολιτική.  Αποτίμηση των δυνατοτήτων και των ορίων της μεθόδου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Μεταπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη
Τμήμα: Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Φιλοσοφία, Ηθική, Θρησκεία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ