Τεχνολογία και ποιότητα λιπών & ελαίων (Θ)


Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου, πυρηνελαίου, σπορελαίων, μαργαρινών, λιπών αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής. Έλεγχος της δομής των λιπαρών υλών, έλεγχος μη- γλυκεριδικών συστατικών, έλεγχος φυσικών ιδιοτήτων, έλεγχος της αλλοίωσης των λιπαρών υλών, ανίχνευση νοθείας λιπαρών υλών, έλεγχος ελαιούχων σπόρων, δειγματοληψία, έλεγχος ποιότητας τηγανισμένων λαδιών. Εξαγωγή φυτικών και ζωικών λιπών, επεξεργασίες λιπών και λαδιών, μέθοδοι παρασκευής μαργαρινών και shortenings. Υποκατάστατα λιπών και λαδιών, παρασκευή μαγιονέζας. Παραπροϊόντα λιπών και λαδιών.


Στόχοι Μαθήματος

Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση : να σχεδιάζουν, οργανώνουν και να είναι υπεύθυνοι παραγωγής στις βιομηχανίες λιπαρών υλών. να αξιολογούν τους ελαιούχους σπόρους που αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπαρών υλών. να εφαρμόζουν αναλυτικές τεχνικές ελέγχου της ποιότητας των λιπαρών υλών. να αξιοποιούν και να εφαρμόζουν φυσικές και χημικές σταθερές προκειμένου να ταυτοποιήσουν μια λιπαρή ύλη, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να προσδιορίσουν πιθανή νοθεία. να σχεδιάζουν νέα προϊόντα και να λύνουν τεχνολογικά προβλήματα της βιομηχανίας των λιπαρών υλών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν αναφέρονται


Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή 2. Φυτικά λάδια 3. Εξαγωγή φυτικών λαδιών 4. Το ελαιόλαδο 5. Εξευγενισμός φυτικών λαδιών 6. Μαγιονέζα 7. Σαπούνια 8. Υποπροϊόντα Ελαιουργίας 9. Βιολογική αξία ελαιολάδου 10. Υδρογόνωση

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ιωάννης Τσάκνης
Τμήμα: Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Τροφίμων και Διατροφής
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ