Λειτουργικά Συστήματα


O ρόλος του λογισµικού συστήµατος σε σχέση µε το υλικό και λογισµικό εφαρµογών. Ιστορικό λειτουργικών συστηµάτων. Η έννοια της διεργασίας (process). Αλγόριθµοι χρονοπρογραµµατισµού του Κεντρικού Επεξεργαστή. Επικοινωνία µεταξύ διεργασιών µέσω κοινής µνήµης και ανταλλαγής µηνυµάτων. Το πρόβληµα του αµοιβαίου αποκλεισµού. Semaphores, monitors και critical sections. ∆ιαχείριση κύριας µνήµης: Εικονική µνήµη. Paging και segmentation. Αλγόριθµοι αντικατάστασης σελίδων. ∆ιαχείριση Page faults. Η έννοια του αρχείου (file). Συστήµατα διαχείρισης αρχείων, directories και inodes. Συστήµατα εισόδου–εξόδου (Ι/O). Block και character devices. Programmed I/O και DMA. Εστίαση σε διαχείριση µαγνητικών δίσκων, οδηγοί δίσκων, αλγόριθµοι χρονοπρογραµµατισµού για αιτήσεις πρόσβασης σε δίσκους. Αποθήκευση πληροφορίας σε δίσκους και χρησιµοποίηση Buffer Cache. Αντιµετώπιση αδιεξόδων. Εξέταση των συστηµάτων OSF/1 Operating System και UNIX.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος είναι η εξέταση των βασικών αρχών και των τεχνικών που διέπουν την δομή και την λειτουργία των λειτουργικών συστημάτων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γλώσσα προγραμματισμού C, βασικές γνώσεις Ψηφιακών Υπολογιστών.


Περιεχόμενα

Ιστορία και εξέλιξη των Λειτουργικών Συστημάτων. Κατηγορίες Λειτουργικών Συστημάτων (real time, embedded κλπ). Οργάνωση υλικού των σύγχρονων Η/Υ. Διεργασίες. Πολυεπεξεργασία. Διαχείριση πόρων. Διαχείριση μνήμης. Είσοδος-Έξοδος. Συστήματα αρχείων. Προχωρημένα θέματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ
Τμήμα: Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Ίδρυμα: Πολυτεχνείο Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση 4.0 Διεθνές

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ