Δίκαιο των Ανηλίκων


Αναπτύσσονται οι ειδικές διατάξεις του ουσιαστικού, δικονομικού και σωφρονιστικού ποινικού δικαίου των ανηλίκων. Επιχειρείται μια συγκριτική ανάλυση του νομικού πλαισίου και της έκτασης, δομής και πορείας της εγκληματικότητας των ανήλικων. Τελικά εξετάζονται μεταρρυθμιστικές προτάσεις για τη μεταχείριση ανηλίκων δραστών εγκλημάτων ενόψει των πορισμάτων που απέφεραν διεθνείς εμπειρικές εγκληματολογικές έρευνες.


Στόχοι Μαθήματος

Η κατανόηση του δικαίου των ανηλίκων, η εμπέδωση ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο, το οποίο αν και δε συνιστά αυτοτελές δίκαιο, ωστόσο απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση και προσέγγιση. Η έμφαση ότι η εγκληματικότητα των ανηλίκων καθώς και των νεαρών ενηλίκων θα πρέπει να τυγχάνει ευμενούς μεταχείρισης με επιείκεια και κατανόηση. Η διασάφηση ότι εντός του δικαίου των ανηλίκων υπάγονται όλοι οι κανόνες που αφορούν του ανηλίκους και όχι μόνο αυτοί που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που τελούν πράξεις παράνομες.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά προαπαιτούμενα μαθήματα. Για την ευχερή παρακολούθηση του φοιτητή, καλό θα ήταν ο φοιτητής να έχει παρακολουθήσει προηγουμένως γενικό ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία.  


Περιεχόμενα

Οργανωτική αυτονόμηση της αντιμετώπισης των ανηλίκων. Προσέγγιση του δικαίου πρόνοιας και αρωγής ανηλίκων. Προσέγγιση ποινικού δικαίου ανηλίκων. Απόψεις που συνηγορούν για μια ειδική απασχόληση με το (ποινικό) δίκαιο των ανηλίκων. Ιστορική εξέλιξη της ειδικής μεταχείρισης των ανηλίκων. Το αυτοτελές σύστημα των εννόμων συνεπειών του ποινικού δικαίου ανηλίκων. Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων. Θεσμοί του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους. Ιδιαιτερότητες της σωφρονιστικής μεταχείρισης των ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων. Η έκτιση της ποινής στα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων: σωφρονιστική πραγματικότητα. Η επίσημα βεβαιωμένη εγκληματικότητα ως δείκτης του κοινωνικού ελέγχου στο ποινικό δίκαιο ανηλίκων. Ανάλυση των στοιχείων των ελληνικών εγκληματολογικών στατιστικών της ποινικής δικαιοσύνης. Έρευνες σκοτεινού πεδίου: έρευνες θυματοποίησης και έρευνες αυτοαναφερόμενης εγκληματικότητας. Προσέγγιση και αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ανηλίκους μέσα από τα διεθνή και ευρωπαϊκά (δεσμευτικά και ήπιας ισχύος) κείμενα και κανόνες και τα πραγματολογικά δεδομένα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αγγελική Πιτσελά
Τμήμα: Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ