Μυκητολογικές Ασθένειες Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας


Τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας καταλαμβάνουν στη χώρα μας σημαντικές εκτάσεις, κατανεμημένες σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας, ιδιαίτερα σε μέρη όπου δεν μπορεί να καλλιεργηθεί κάτι πιο προσοδοφόρο. Για ορισμένες περιοχές οι καλλιέργειες αυτές αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος των παραγωγών και φυσικά το ενδιαφέρον είναι περισσότερο αυξημένο. Πολύ λίγες αμφιβολίες μπορούν να υπάρξουν ότι η παραγωγή αυτή μπορεί να υποστεί μείωση που είναι δυνατόν, σε πολλές περιπτώσεις, να ξεπεράσει το μισό και πλέον του προσδοκώμενου εισοδήματος, αν μείνει απροστάτευτη από τις ασθένειες και τους εχθρούς που την απειλούν. Οι ασθένειες των καλλιεργειών αυτών αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα και είναι πλέον διεθνώς παραδεκτό ότι ένα ποσοστό, που δεν είναι λιγότερο από 10% της παραγωγής κάθε χρόνο, χάνεται εξαιτίας των προσβολών. Από τα παθογόνα αίτια, ίσως το πιο σημαντικό είναι οι μύκητες γιατί πολλοί από αυτούς προκαλούν ζημιές μεγάλης οικονομικής σημασίας. Το συγκεκριμένο μάθημα εξετάζει από άποψη συμπτωμάτων, αιτίων, συνθηκών ανάπτυξης και καταπολέμησης τις κυριότερες μυκητολογικές ασθένειες στα σιτηρά τα βιομηχανικά και τα χορτοδοτικά φυτά.


Στόχοι Μαθήματος

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις σημαντικότερες ασθένειες των φυτών μεγάλης καλλιέργειας μελετώντας τα συμπτώματά τους, να εφαρμόζουν  την κατάλληλη μέθοδο για την ταυτοποίηση των παθογόνων αιτίων, να προβλέπουν την εξέλιξη της σοβαρότητας των ασθενειών σε σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να συστήνουν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. 


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Απαιτούνται γνώσεις Γενικής Φυτοπαθολογίας. Υπάρχει μάθημα Γενικής Φυτοπαθολογίας αλλά δεν έχει χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενο.


Περιεχόμενα

Μυκητολογικές ασθένειες σιτηρών Μυκητολογικές ασθένειες  βαμβακιού Μυκητολογικές ασθένειες καπνού Μυκητολογικές ασθένειες  τεύτλων Μυκητολογικές ασθένειες ηλίανθου Μυκητολογικές ασθένειες μηδικής και τριφυλλιών Μυκητολογικές ασθένειες άλλων ψυχανθών (ρεβιθιών, κουκιών, αραχίδας κ.α.)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Αναστασία Λαγοπόδη
Τμήμα: Γεωπονίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ