Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών & Επικοινωνιών


Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές και φοιτήτριες στην επιστήμη υπολογιστών, στα πληροφοριακά συστήματα και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Επίσης, αποτυπώνει τις τεχνολογίες και εφαρμογές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που αξιοποιούν πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα. Το περιεχόμενο του μαθήματος ολοκληρώνεται αναλύοντας θέματα ασφάλειας, προστασίας της ιδιωτικότητας καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις των ανωτέρω τεχνολογιών.


Στόχοι Μαθήματος

Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Κατανόηση βασικών εννοιών των επιστημών πληροφορικής και επικοινωνιών. Δεξιότητες εκπόνησης εργασιών, παρουσίασης εργασιών δια ζώσης και με τεχνολογιές παγκόσμιου ιστού. Αναμενόμενα αποτελέσματα: Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο εκπαιδευόμενος αναμένεται να κατανοεί τις βασικές έννοιες των πληροφοριακών συστημάτων, των τηλεπικοινωνιών και δικτύων, των υπολογιστών και να γνωρίζει τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής των υπολογιστών, των δικτύων υπολογιστών και επικοινωνιών, των τεχνολογιών διαδικτύου και παγκόσμιου ιστού, του ηλεκτρονικού και κινητού επιχειρείν, της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικότητας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κανένα


Περιεχόμενα

Δομή περιεχομένων μαθήματος: Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και προοπτικές για το μέλλον Το εννοιολογικό πλαίσιο των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων Βασικές αρχές λειτουργίας των υπολογιστών και ιστορική αναδρομή Σχεδιασμός ιστοσελίδων και ιστοτόπων Στοιχεία οργάνωσης υπολογιστών Στοιχεία δικτύων υπολογιστών Εισαγωγή στην τεχνολογία λογισμικού Ηλεκτρονικό επιχειρείν με τη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου και κινητών ασύρματων συσκευών Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνικές και νομικές διαστάσεις της κοινωνίας της πληροφορίας Ασφάλεια πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και προστασία της ιδιωτικότητας Το επιστημολογικό υπόβαθρο του γνωστικού πεδίου των πληροφοριακών συστημάτων Σύνοψη μαθήματος και προκλήσεις για το μέλλον   Περιεχόμενα μαθήματος Θεμελιώδεις έννοιες: Δεδομένα, Πληροφορία, Πληροφοριακό Σύστημα. Τεχνολογίες διαδικτύου, κατασκευή ιστοσελίδων με την HTML. Στοιχεία οργάνωσης υπολογιστών. Στοιχεία δικτύων υπολογιστών. Βασικές αρχές της τεχνολογίας λογισμικού. Εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στοιχεία ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικότητας. Επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση, στην απασχόληση. Κοινωνικός αποκλεισμός και ψηφιακός αναφαλβητισμός. Κοινωνικά δίκτυα και ψηφιακή παγκοσμιοποίηση. Τρέχουσες τάσεις και προκλήσεις για το μέλλον.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Σπύρος Κοκολάκης
Τμήμα: Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ