Opencourse Λειτουργικά Συστήματα


Γενικές Αρχές Λειτουργικών Συστημάτων. Εξέλιξη ΛΣ. Διεργασίες. Συγχρονισμός. Επικοινωνία Διεργασιών. Ταυτόχρονες Διεργασίες. Αμοιβαίος Αποκλεισμός. Χρονοδρομολόγηση Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας. Διαχείριση Μνήμης. Σελιδοποίηση. Εικονική Μνήμη. Διαχείριση Συστήματος Αρχείων. Ασφάλεια σε ΛΣ. Αδιέξοδα. Διαχείριση Εισόδου/Εξόδου. Λειτουργικά Συστήματα Windows, Unix. Εργαστηριακές Ασκήσεις σε σενάρια φλοιού (scripts) windows & Linux και προγραμματισμό λειτουργικού συστήματος σε POSIX.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές  αποκτούν γνώση και κατανόηση των παρακάτω θεμάτων: ·         της αναπτυξιακής ιστορίας των ΛΣ, ·         των καταστάσεων των διεργασιών και της θεματικής εναλλαγής, ·         των πλεονεκτημάτων της χρήσης των  ΛΣ, ·         του τρόπου που επικοινωνούν οι διεργασίες μεταξύ τους και με το λειτουργικό σύστημα, ·         των βασικών υπο-συστημάτων των σύγχρονων ΛΣ (διαχείριση διεργασιών & αδιεξόδων, διαχείριση αποθηκευτικού χώρου, σελιδοποίηση, κρυφή μνήμη, εικονική μνήμη, διαχείριση συστήματος αρχείων, διαχείριση ασφάλειας και προστασίας), ·         των αλγορίθμων χρονοδρομολόγησης, ·         των λειτουργιών των αρχείων, ·         της σελιδοποίησης και την κατάτμησης της μνήμης, ·         των μηχανισμών Ε/Ε. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του εργαστηριακού τμήματος του μαθήματος, οι φοιτητές  αποκτούν γνώση και κατανόηση των παρακάτω θεμάτων: ·       της πλήρους αξιοποίησης και του προγραμματισμού του φλοιού των ΛΣWindows και Unix, ·       της πλήρους αξιοποίησης του UNIX ως αναπτυξιακή πλατφόρμα για προγραμματισμό σε POSIX C, ·         της πλήρους γνώσης των κλήσεων συστημάτων του POSIX για τον προγραμματισμό μονονηματικών ή πολυνηματικών διεργασιών, με τοπική ή διαδικτυακή επικοινωνία, ·    της συγγραφής προγραμμάτων που επικοινωνούν με το ΛΣ και αξιοποιούν τις κλήσεις συστήματος, ·   της γνώσης εργαλείων διαχείρισης και παρακολούθησης της συμπεριφοράς διεργασιών ή του ΛΣ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών (δεν είναι υποχρεωτικό).


Περιεχόμενα

Θεμελιώδεις έννοιες Λειτουργικών Συστημάτων. Ιστορικά στοιχεία & εξέλιξη ΛΣ. Διεργασίες & Χρονοδρομολόγηση. Συγχρονισμός. Επικοινωνία Διεργασιών. Ταυτόχρονες Διεργασίες/Νήματα. Αμοιβαίος Αποκλεισμός. Διαχείριση Μνήμης. Σελιδοποίηση. Εικονική Μνήμη. Διαχείριση Συστήματος Αρχείων. Διαχείριση Πόρων. Αδρανή & Ζωντανά Αδιέξοδα. Διαχείριση Εισόδου/Εξόδου. Θέματα ασφάλειας και προστασίας. Λειτουργικά Συστήματα Windows, Unix. Εργαστηριακές Ασκήσεις σε σενάρια φλοιού (scripts) windows & Linux και προγραμματισμό λειτουργικού συστήματος σε POSIX.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Μηνάς Δασυγένης
Τμήμα: Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ