Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης


Το μάθημα εξετάζει τη νομική διάσταση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης εστιάζοντας στην συνταγματική κατοχύρωση, την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προεκτάσεις, την αρχή της ισότητας, την ισότητα φύλων, το χρόνο ασφάλισης, τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.


Στόχοι Μαθήματος

Γνώση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης και της λειτουργίας του ευρύτερου ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλειας. Κατανόηση των κυριότερων τρόπων παροχής  προστασίας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Tο μάθημα περιλαμβάνει: τις εννοιολογικές οριοθετήσεις, την αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας, τις ιστορικές του διαστάσεις, τα σύγχρονα προβλήματα, την συνταγματική κατοχύρωση, την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου κοινωνικής ασφάλειας, την αρχή της ισότητας, την ισότητα φύλων, τη χρηματοδότηση, τις ασφαλιστικές εισφορές, το χρόνο ασφάλισης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Μεταπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Άγγελος Στεργίου
Τμήμα: Τμήμα Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ