Διατροφή


Διατροφή & Αφομοίωση (στόχοι και φάσεις διατροφής, πέψη, μεταβολισμός). Θρεπτικά Στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες). Σύσταση & Θρεπτικότητα των Κυριότερων Κατηγοριών Τροφίμων (αναφορά και στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα). Μεταβολισμός(βιολογικές οξειδώσεις, αναπνευστική αλυσίδα, οξειδωτική φωσφορυλίωση, κύκλος του Krebs). Διαιτητικές Απαιτήσεις(ενεργειακές, δομικές, λειτουργικές ανάγκες, ρόλος νερού, βιταμινών, αλάτων και ινών). Επίδραση των Μεθόδων Επεξεργασίας στη Θρεπτικότητα των Τροφίμων. Αρχές και Κανόνες Διατροφολογίας(τροφικές ομάδες, διαιτητικοί κανόνες). Διατροφή και Νοσηρότητα(διατροφικά πρωτογενή & χρόνια νοσήματα).


Στόχοι Μαθήματος

Να καταστήσει τους σπουδαστές ικανούς να γνωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, το ρόλο τους στον οργανισμό και τη σημασία τους στη διατροφή. Να αξιολογούν το σωματικό βάρος (ΔΜΣ) και να εκτιμούν τις  ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες. Να γνωρίζουν τα διατροφικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες όλων των ομάδων τροφίμων και την επίδραση της επεξεργασία και παρασκευής σε αυτά . Να γνωρίζουν τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις  (Μεσογεικαή διατροφή κ.α.) για υγιεινή διατροφή και έλεγχο βάρους. Μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα γνωρίζουν: τα θρεπτικά συστατικά, το ρόλο τους στον οργανισμό και τη σημασία της διατροφής, τις ομάδες τροφίμων,  τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά και την επίδραση της επεξεργασίας σε αυτά, τις συστάσεις υγιεινής διατροφής και τη  Μεσογειακή Διατροφή, τον τρόπο αξιολόγησης του σωματικού βάρους (ΔΜΣ) και την εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γενικές γνώσεις χημείας και βιολογίας


Περιεχόμενα

Γιατί τρεφόμαστε Υδατάνθρακες Διαιτητικές ίνες Πρωτεΐνες και αμινοξέα Λιπίδια, λιπαρά οξέα και λιποειδή Μέταλλα και ιχνοστοιχεία Βιταμίνες Νερό Πέψη τροφών Μεταβολισμός θρεπτικών συστατικών Σωματικό βάρος, ενεργειακές ανάγκες Σωστή διατροφή Υπέρβαρος και παχυσαρκία Διατροφικά συμπληρώματα Απώλεια θρεπτικών συστατικών Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά Κρέας, κρεατοσκευάσματα και ψάρια Λίπη, έλαια, λαχανικά και πατάτες Φρούτα Γλυκαντικές ουσίες, μπαχαρικά, μυρωδικά Διατροφή και άθληση

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αναστασία Κανέλλου
Τμήμα: Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Τροφίμων και Διατροφής
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ