Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων


Το μάθημα πραγματεύεται τις βασικές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων.


Στόχοι Μαθήματος

Οι στόχοι είναι να μεταδώσουν στους φοιτητές/τριες τις βασικές αρχές της Διοίκησης των Επιχειρήσεων, την σημασία του προγραμματισμού την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την σημασία και την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης της ανθρώπινης γνώσης ‘Knowledge Management’, την ορθολογική και αποτελεσματική αξιολόγηση της πληροφόρησης και γενικά την αναγκαιότητα και την συνειδητοποίηση της χρησιμότητας και χρησιμοποίησης της τεχνοκρατικής γνώσης πάνω στην διοίκηση των επιχειρήσεων και οργανισμών κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. Οι γνώσεις των τεχνικών υποκίνησης και παρακίνησης των εργαζομένων, που θα αποκομίσουν οι φοιτητές/τριες μέσα από την διδαχή του μαθήματος, θα τους δώσουν την δυνατότητα να προτείνουν λύσεις στο θέμα των διεκδικήσεων και των απαιτήσεων των εργαζομένων για περισσότερες παροχές. Είναι ένα μάθημα το οποίο πέραν των τεχνοκρατικών γνώσεων μπορεί να καλλιεργήσει και να ανακαλύψει ακόμη και ηγετικά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα του κάθε σπουδαστή, καθώς επίσης να εμπεδώσει την αναγκαιότητα για ένα ηθικό και κοινωνικά υπεύθυνο επιχειρείν.       Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: Έχει κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕ, την σύνδεση τους με τους γενικότερους οικονομικούς και επιχειρησιακούς στόχους και τις βασικές αρχές της διοίκησης των επιχειρήσεων και οργανισμών. Έχει γνώση των τεχνικών της λήψης αποφάσεων της διαχείρισης κρίσεων κλπ. και πως αυτές χρησιμοποιούνται ώστε να εξασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων που θέτει η διοίκηση και η διεύθυνση. Είναι σε θέση να υποκινεί και να παρακινεί τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους της επιχείρησης και του οργανισμού. Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές/τριες του για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο σε μια μελέτη περίπτωσης που περιλαμβάνει τεχνικές λήψης αποφάσεων, αξιολόγηση στελεχών μέσω βιογραφικών κλπ.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται προγενέστερες γνώσεις για τους φοιτητές της κατεύθυνσης Διοίκησης επιχειρήσεων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μαθήματος.


Περιεχόμενα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ή ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της διοίκησης των επιχειρήσεων, τη σύνδεση των εννοιών και διαδικασιών της ΔΕ με τους εκάστοτε επιχειρησιακούς στόχους και το αντίστοιχο επιχειρησιακό / οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον και την κατανόηση της ολιστικής διοίκησης   για την αποτελεσματική διαχείριση και διοίκηση των επιχειρήσεων και οργανισμών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Λεωνίδας Πουλιόπουλος
Τμήμα: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοζάνη
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ