Πολιτικά καθεστώτα στην Ανατολική Ευρώπη 1917-1989


Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού, οι φοιτητές καθοδηγούνται: να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη των κρατών της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ από τη στιγμή της επικράτησης του κομμουνισμού. Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση και η ανάλυση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ. Στο μάθημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία, την ιδεολογία και την δομή των κομμουνιστικών πολιτικών συστημάτων. Επίσης εξετάζονται η φάση της κατάρρευσης και της εξόδου προς τη δημοκρατία.


Στόχοι Μαθήματος

Φοιτητές/απόφοιτοι του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών κ Ανατολικών Σπουδών. Ενδιαφερόμενοι για τη θεματική περιοχή "Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις"


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

-Εισαγωγή. Οι ιδεολογικές ρίζες του κομμουνισμού. -Η κομμουνιστική Ρωσία από την ρωσική επανάσταση στον Στάλιν. -Ο Σταλινισμός και η έννοια του ολοκληρωτισμού. -Πως κυβερνιέται η Ρωσία: Ο ρόλος του κόμματος, οι συνταγματικοί θεσμοί και η δημόσια διοίκηση. -Η εξάπλωση του κομμουνισμού στην μεταπολεμική Ευρώπη. Τύποι κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη . -Ο κομμουνισμός στα Βαλκάνια. Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. -Ο κομμουνισμός ως παγκόσμιο σύστημα. -Η πρώτη κρίση του κομμουνισμού: Πολωνία-Ουγγαρία 1956. -Προσπάθειες μεταρρύθμισης: N. Χρουστσόφ . -Η δεύτερη κρίση: Τσεχοσλοβακία 1968. -Ο Γκορμπατσόφ και η Περεστρόικα: Το αίτημα των μεταρρυθμίσεων. -Η κατάρρευση. Τύποι μετάβασης από τον κομμουνισμό.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Νίκος Μαραντζίδης
Τμήμα: Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Πολιτικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή CC BY-SA

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ