Άσκηση και Αποκατάσταση Νευρομυϊκών Προβλημάτων


Περιγραφή νευρομυϊκού συστήματος, νευρομυϊκών παθήσεων, και μεθόδων αντιμετώπισης συμπτωμάτων τους. Το μάθημα περιλαμβάνει την περιγραφή των κυριοτέρων και συχνότερων νευρομυϊκών παθήσεων και γίνεται περιγραφή πρωτοκόλλων άσκησης που μπορούν να εφαρμοστούν. Επισημαίνονται οι κίνδυνοι και οι ενδείξεις της άσκησης καθώς επίσης τα όρια βελτίωσης που μπορεί να υπάρχουν. Οι γνώσεις του μαθήματος μπορούν να εφαρμοστούν σε ειδικούς πληθυσμούς που η άσκηση μπορεί να τους προσφέρει πολλαπλά οφέλη.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι: Να κατανοηθεί η λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος. Να γίνουν γνωστές συχνές νευρομυϊκές παθήσεις. Να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για προγράμματα άσκησης σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις. Να παρακινήσεις τους φοιτητές για περεταίρω εξειδίκευση σε προγράμματα άσκησης σχετικά με νευρομυϊκές παθήσεις.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κανένα


Περιεχόμενα

Στο μάθημα ο φοιτητής αποκτά γνώσεις που σχετίζονται με νευρομυϊκές παθήσεις, τις επιπτώσεις τους και την επίδραση που μπορεί να έχει η άσκηση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις αντενδείξεις άσκησης στις οποίες υπόκεινται ορισμένες ομάδες ασθενών. Το μάθημα περιλαμβάνει: Εισαγωγή στο νευρομυϊκό σύστημα. Γενικές αρχές της άσκησης. Περιγραφή νευρομυϊκών διαταραχών. Άσκηση και εγκεφαλικό επεισόδιο / παράλυση / κάκωση Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλική παράλυση.    Εργαστηριακά γίνεται εξάσκηση στην Κιναίσθηση. Ηλεκτρική διέγερση. Νοερή άσκηση. Προπόνηση δύναμης & αρχή επιβάρυνσης. Αρχές εκμάθησης κινητικών δεξιοτήτων. Υδροκινησιοθεραπεία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Δημήτριος Πατίκας
Τμήμα: Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας Ζωής
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ