Νοσολογία (Θ)


Το μάθημα ασχολείται με την σε βάθος περιγραφή των νόσων των διαφόρων συστημάτων και με την εξήγηση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων των. Γίνεται όπου είναι δυνατόν, εκτός από την περιγραφή και σύγκριση των διαφόρων νοσολογικών οντοτήτων. Παράλληλα αναφέρονται οι συνηθέστερες αγωγές και τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Σκοπός είναι ο φοιτητής να κατανοήσει τις ασθένειες του αιμοποιητικού συστήματος, του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και τις κυριότερες λοιμώξεις (βακτηριδιακές και ιογενείς). Επίσης να γνωρίσει τις νόσους του ενδοκρινικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και του γαστρεντερικού συστήματος ώστε να έχει μια συνολική εικόνα των νόσων του ανθρωπίνου σώματος.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος της Νοσολογίας είναι η απόκτηση από τους φοιτητές ικανοποιητικών γνώσεων σε βασικές νοσολογικές οντότητες. Σκοπός είναι να μπορούν να περιγράψουν τις νόσους με ακρίβεια ώστε η περιγραφή να αντιστοιχεί στην εκάστοτε κλινική εικόνα. Επίσης να γνωρίζουν ποιες είναι οι εργαστηριακές προσεγγίσεις στην πράξη που θέτουν την διάγνωση και ποια τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Τα συστήματα που εξετάζονται στην Νοσολογία είναι το αιμοποιητικό σύστημα, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό, οι κυριότερες λοιμώξεις (βακτηριδιακές και ιογενείς), το ενδοκρινικό σύστημα, το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Προαπαιτούμενες γνώσεις περιλαμβάνουν την καλή γνώση θεωρίας και εργαστηρίου Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Φυσιολογίας, Ανατομίας καθώς και γνώσεις των παθοφυσιολογικών μηχανισμών γένεσης των νόσων. Επιθυμητές είναι οι γνώσεις βασικής Φαρμακολογίας.


Περιεχόμενα

Αιμοποιητικό σύστημα (α' μέρος) Αιμοποιητικό σύστημα (β' μέρος) Παθολογία αναπνευστικού συστήματος Απεκκριτικό-Ουροποιητικό σύστημα Λοιμώξεις (α' μέρος) Λοιμώξεις (β' μέρος) Λοιμώξεις (γ' μέρος) Λοιμώξεις (δ' μέρος) Λοιμώξεις (ε' μέρος) Λοιμώξεις (στ' μέρος) Ιογενείς λοιμώξεις (α' μέρος) Ιογενείς λοιμώξεις (β' μέρος) Ενδοκρινικό σύστημα-Υπόφυση, Υποθάλαμος, Επίφυση Ενδοκρινικό σύστημα-Θυρεοειδής αδένας Ενδοκρινικό σύστημα-Όρχεις και Ωοθήκες Ενδοκρινικό σύστημα-Διαβήτης Καρδιαγγειακό σύστημα Γαστρεντερικό σύστημα Νευρικό σύστημα - Νευρολογικές ασθένειες

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Μαρία Βενετίκου
Τμήμα: Τμήμα Μαιευτικής
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Βασική Ιατρική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ