Εισαγωγή στη Φιλοσοφία


Προσανατολισμός στις φιλοσοφικές σπουδές και εισαγωγή στην προβληματική και σε βασικά ζητήματα της φιλοσοφικής σκέψης, με έμφαση στη μεταφυσική και τη γνωσιοθεωρία. Απόπειρα προσδιορισμού της φιλοσοφίας και των χαρακτηριστικών της φιλοσοφικής δραστηριότητας. Παρουσίαση των θεμελιωδών ερωτημάτων και των παραδοσιακών κλάδων της φιλοσοφίας. Οριοθέτηση φιλοσοφίας και γειτονικών περιοχών (επιστήμη, ιδεολογία, τέχνη, θρησκεία). Αναλυτική εξέταση δύο ερωτημάτων και των απαντήσεων που τους έχουν δοθεί: το οντολογικό ερώτημα (τι υπάρχει;) και το γνωσιολογικό (τι και πώς μπορώ να γνωρίζω;), με αναφορές στη σύγχρονη συζήτηση και στον μετασχηματισμό τους, καθώς και σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της φιλοσο¬φίας (Πλάτων, Αριστοτέλης, Ντεκάρτ, Λοκ, Καντ). Συζήτηση, με αναφορά κυρίως στη σύγχρονη φιλοσοφία, των ερωτημάτων: Υπάρχει αλήθεια; Σώμα ή ψυχή; Υπάρχει θεός; Είμαστε ελεύθεροι; Έχει νόημα ο κόσμος και η ζωή; Τέλος, σχολιασμός του ερωτήματος σε τι χρησιμεύει (ακόμη) η φιλοσοφία.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι ο προσανατολισμός των φοιτητών/τριών στις φιλοσοφικές σπουδές και η εισαγωγή στην προβληματική και σε βασικά ζητήματα της φιλοσοφικής σκέψης, με έμφαση στη μεταφυσική και τη γνωσιοθεωρία. Οι φοιτητές/τριες αναμένεται ότι θα είναι σε θέση: να προσδιορίσουν να βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφικής δραστηριότητας, να γνωρίσουν τα θεμελιώδη ερωτήματα και τους παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας, να οριοθετούν τη φιλοσοφία και τον φιλοσοφικό λόγο από τις γειτονικές περιοχές της επιστήμης, της ιδεολογίας, της τέχνης, της θρησκείας, να κατανοούν και να ανασυγκροτούν δύο ερωτήματα και τις κύριες απαντήσεις που τους έχουν δοθεί: το οντολογικό ερώτημα (τι υπάρχει;) και το γνωσιολογικό (τι και πώς μπορώ να ξέρω;) να κατανοούν και να συζητούν τους όρους και τη φιλοσοφική στάση απέναντι σε καίρια ερωτήματα της κλασικής και σύγχρονης φιλοσοφίας (υπάρχει αλήθεια; σώμα ή ψυχή; υπάρχει θεός; είμαστε ελεύθεροι; έχει νόημα ο κόσμος και η ζωή;)


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Εισαγωγικά στη θεματική του μαθήματος (1η ενότητα). Ορισμός και χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας (2η ενότητα). Τα θεμελιώδη ερωτήματα και οι παραδοσιακοί κλάδοι της φιλοσοφίας (3η ενότητα). Οριοθέτηση της φιλοσοφίας: επιστήμη, τέχνη/λογοτεχνία, θρησκεία (4η ενότητα). Εισαγωγικά στην οντολογία, βασικές μεταφυσικές αντιλήψεις (5η ενότητα). Εισαγωγικά στη γνωσιολογία: 1. Η δυνατότητα της γνώσης (6η ενότητα), 2. Οι πηγές της γνώσης (7η ενότητα). Θεωρίες της αλήθειας (8η ενότητα). Ανθρωπολογία και φιλοσοφία του νου: το σώμα, η ψυχή και ο εγκέφαλος (9η ενότητα). Φιλοσοφική θεολογία και φιλοσοφία της θρησκείας: η ύπαρξη Θεού (10η ενότητα). Μεταφυσική και φιλοσοφία της πράξης: ελευθερία της βούλησης και ντετερμινισμός (11η ενότητα).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γεώργιος Ζωγραφίδη
Τμήμα: Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Φιλοσοφία, Ηθική, Θρησκεία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ