Ο Άγγελος Σικελιανός και η εποχή του


Μελετάται διεξοδικά το ποιητικό (και, δευτερευόντως, το θεατρικό και το δοκιμιακό) έργο του Άγγελου Σικελιανού στο πλαίσιο των κοινωνικοϊστορικών και πολιτικών εξελίξεων της εποχής του, καθώς και σε σχέση με την υπόλοιπη λογοτεχνική παραγωγή και την περιρρέουσα πνευματική ατμόσφαιρα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στη Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Αναλύονται η τεχνοτροπία, το ιδεολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο του έργων του, ο διάλογός του με Έλληνες (από τον Πίνδαρο και τον Αισχύλο ώς τον Σολωμό και τον Καβάφη) και ξένους δημιουργούς (από τον Κητς και τον Σέλλεϋ ώς τον Ουίτμαν και τον Κλωντέλ), καθώς και η πρόσληψή του τόσο από την κριτική όσο και από νεότερους Έλληνες δημιουργούς (Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Εμπειρίκο κ.ά.). Όντας ο τελευταίος σημαντικός εκπρόσωπος της επτανησιακής ποίησης, ο Σικελιανός υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Σολωμό και τον ποιητικό μοντερνισμό της γενιάς του ’30.


Στόχοι Μαθήματος

* Καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας του φοιτητή και μύηση στη μεθοδολογία προσέγγισης του συντακτικά περίπλοκου και συχνά κρυπτικού λόγου του Σικελιανού. * Κατανόηση της αμφίδρομης σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στη λογοτεχνική παραγωγή του Σικελιανού και τις γενικότερες πνευματικές και πολιτικοϊστορικές συνθήκες της εποχής του. * Δυνατότητα μετρικής, τεχνοτροπικής, πραγματολογικής και ιδεολογικής ανάλυσης των σικελιανικών στίχων, καθώς και τοποθέτησή του έργου του στα πλαίσια της λογοτεχνικής ιστορίας μας (σχέσεις με ποιητικούς προγόνους του, συνοδοιπόρους και μεταγενέστερους ομοτέχνους του).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

-Εισαγωγικά στοιχεία για το λογοτεχνικό πεδίο της εποχής στην οποία έζησε και έγραψε ο Σικελιανός (τέλη 19ου αιώνα έως μέσα 20ού). Εξέταση των ιστορικών γεγονότων και της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της περιόδου. -Πρώτα ποιήματα του Σικελιανού και επιδράσεις από ποικίλα λογοτεχνικά ρεύματα -Πρώτη περίοδος της δημιουργίας του (παγανιστική) -Δεύτερη περίοδος (χριστιανικός μύθος και δελφική ιδέα) -Τρίτη περίοδος (φιλοσοφική ενατένιση και ενανθρωπισμός του ποιητικού λόγου). -Το λυρικό δράμα του Σικελιανού. -Ο πεζός λόγος του Σικελιανού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αθηνά Βογιατζόγλου
Τμήμα: Τμήμα Φιλολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Φιλοσοφία, Ηθική, Θρησκεία
Άδεια Χρήσης: CC-ΑΔ-ΠΔ

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ