ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ [open]


Το μάθημα αναπτύσσει τις βασικές έννοιες για την ενεργειακή μετατροπή (θερμοδυναμική, κύκλοι ενέργειας) και εξετάζει τα βασικά καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και ουράνιο για την παραγωγής θερμικής, μηχανικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με την προέλευση, τα αποθέματα, και την εξόρυξη τους. Εξετάζει την βασική μετατροπή της καύσης και την παραγωγή θερμότητας, τις διαθέσιμες τεχνολογίες μετατροπής της θερμότητας σε μηχανική ενέργεια και την παραγωγή ηλεκτρισμού. Αναλύονται οι βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα, το έδαφος, τα νερά, το κλίμα, την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα, καθώς οι τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και κατακράτησης/μείωσης των ρύπων. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα δέσμευσης, επεξεργασίας και διοχέτευσης του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των υδρογονανθράκων. Τέλος εξετάζεται η ηλεκτροπαραγωγή σε ένα θερμικό σταθμό πετρελαίου.


Στόχοι Μαθήματος

Η εξοικείωση του εκπαιδευόμενου με ένα απομονωμένο δίκτυο ηλεκτρισμού, τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας του, την δυνατότητα σύμπραξης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον σχεδιασμό ενός νέου, σύγχρονου σταθμού, και την μεθοδολογία χωροθέτησης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

OXI


Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΥΣΗ, ΡΥΠΑΝΣΗ, ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΛΕΣΒΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Δίας Χαραλαμπόπουλος
Τμήμα: Τμήμα Περιβάλλοντος
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ