Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων


Αντικείμενο του μαθήματος είναι η παροχή γνώσεων για τις έννοιες, μεθόδους και τα χαρακτηριστικά: την σύντομη ιστορική εξέλιξη της οργάνωσης και διοίκησης, το περιβάλλον των οικονομικών οργανισμών, τον στρατηγικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων, τις λειτουργίες και διαδικασίες της επιχείρησης, την βασική τυπολογία της οργανωτικής δομής και διάρθρωσης, τα διοικητικό-παραγωγικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης και διοίκησης των συντελεστών παραγωγής, τις νομικές μορφές των επιχειρήσεων, τις ιδιαιτερότητες των εμπορικών επιχειρήσεων, τις λειτουργίες διοίκησης / διεύθυνσης, την διαχείριση του χρόνου, της γνώσης και του ανθρωπινού δυναμικού και την τεχνολογία των οργανογραμμάτων.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να: Να γνωρίζει το περιβάλλον της επιχειρήσεως Να γνωρίζει πώς γίνεται ο στρατηγικός προγραμματισμός των επιχειρήσεων Να γνωρίζει τις παραγωγικές λειτουργίες και διαδικασίες των επιχειρήσεων Να γνωρίζει πώς τις μορφές οργάνωσης / διοίκησης των επιχειρήσεων (δομή & ροη) Να γνωρίζει τις νομικές μορφές της επιχειρήσεως Να είναι σε θέση να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες των εμπορικών επιχειρήσεων Να γνωρίζει τις διαστάσεις διοίκησης / διεύθυνσης και της διαχείρισης του χρόνου Να κατανοεί την σημασία της γνώσης και του ανθρωπινού δυναμικού μέσα στην επιχείρηση Να γνωρίζει την τεχνολογία των οργανογραμμάτων και να εκπονεί σχετικά απλά οργανογράμματα οικονομικών οργανισμών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτείται κανένα προαπαιτούμενο μάθημα.


Περιεχόμενα

1. ΕΝΟΤΗΤΑ: Επιχείρηση και περιβάλλον   ΠαγκοσμιοποίησηΕξωτερικό περιβάλλονΕνδιάμεσο περιβάλλονΕσωτερικό περιβάλλονΤομείς επιχειρηματικότητας (α’ γενής, β’ γενής, γ’ γενής) 2. ΕΝΟΤΗΤΑ: Στρατηγικές αποφάσειςΌραμα – Φιλοσοφία - ΕπιχειρηματικότηταΊδρυση – ΕγκατάστασηΝομική ΜορφήΜέγεθος ΕπιχείρησηςΕπιχειρηματική διαδικασία (Προσαγωγή – Παραγωγή – Προαγωγή)Στρατηγικός προγραμματισμός (Φάσεις – Σχεδιασμός – Διαδικασίες) 3. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟργάνωσηΔομή – Ροή – Στατική και δυναμική απεικΛειτουργίες – Διαδικασίες – Αλυσίδα ΑξίαςΕξουσία – Ευθύνη – ΑναφοράΟργανοδομική μορφολογία και αρχιτεκτονικήΟργανοδομική αποτελεσματικότηταΤεχνολογία οργανογραμμάτων 4. ΕΝΟΤΗΤΑ: Διοίκηση               Η διοικητική σκέψη και η εξέλιξη τηςΗγεσία και ΔιοίκησηΣτελέχωση και Επικοινωνία Έλεγχος και Αποδοτικότητα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
Τμήμα: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ